Din Fotvård...  i Tumba Hälsocenter

Fotsvamp Fotsvamp

Fakta: Fotsvamp är en vanligt förekommande svampinfektion som kan ge klåda, brännande känsla och sprickor i huden mellan tårna. Fotsvamp kan drabba alla människor oavsett livsstil och ålder men är ovanligt bland små barn. Svampen som ligger bakom de flesta svampinfektioner i huden kallas trådsvamp eller dermatofyter.

Symtom: Fotsvamp börjar vanligen angripa huden mellan fjärde och femte tån och de tidiga symtomen består i lätt rodnad, fjällande hud och klåda. Besvären kan sedan sprida sig till huden mellan andra tår och ge upphov till besvärande klåda och en brännande eller svidande känsla. Huden ser vitaktig och uppluckrad ut och fjällar eller spricker.

Diagnos: Fotsvamp mellan tårna med de typiska symtom som nämnts ovan är lätta att känna igen och kan behandlas på egen hand med receptfria läkemedel som stryks på huden.

I vissa fall kan fotsvamp mellan tårna sprida sig över fotsulorna som blir torra och vitfjällande, vilket brukar kallas mockasinfot.  Om det även har spridit sig till naglarna, blåsor i fotsulan eller kliande förändringar på fotryggen ska man låta en läkare undersöka fötterna eftersom dessa besvär kan kräva receptbelagd behandling eller bero på andra orsaker än en svampinfektion.

För att bekräfta förekomsten av svamp som ligger bakom en infektion kan läkaren skrapa hudavlagringar från det infekterade området eller ta prov av infekterade naglar. Provet kan sedan undersökas direkt i mikroskop eller odlas i laboratorium.

Behandling: Fotsvamp mellan tårna kan behandlas utvärtes genom att applicera receptfria svampmedel på den infekterade huden.

Förebyggande: För att förebygga att fotsvampsinfektionen återkommer är det viktigt att bibehålla en god fothygien:

  • tvätta fötterna ofta, gärna varje dag
  • torka fötterna noga efter tvätt, även mellan tårna
  • byta strumpor varje dag och helst använda strumpor som inte är så täta
  • tvätta strumpor i 60 grader, då dör svampen
  • undvika täta skor och gummistövlar
  • använda badtofflor i simhallar och omklädningsrum.

Om man haft besvär under lång tid, om behandling inte hjälper eller om man misstänker att svampen spridit sig ska man alltid låta sig undersökas av en läkare. I dessa fall kan annan behandling vara nödvändig för att bli av med besvären.